tirsdag 28. juni 2011

Speltbrød

Redigert bort litt dialekt - 14.08.11

Dette blir da det første innlegget i den kommende online samlinga av oppskrifter jeg har liggende, finner, prøver ut etcetra.

Dette er da et godt og mettende speltbrød, som jeg fant oppskriften på her http://www.mineoppskrifter.no/ for noen år siden, og har siden da laget det fast. Vet at flere har begynt å lage dette da det smaker godt og metter mye bedre, pluss det er rett og slett utrolig lettvint å lage.
Det er et brød hvor du ikke trenger å kna deigen eller gjøre mye annet enn å røre litt.
Det hele tar ca 2 timer fra start til nystekt.

Speltbrød - 1 stk. (Jeg lager 2 stk, så ikke tro du ser dobbelt)

  • 300 g sammalt spelt
  • 300 g siktet spelt
  • 2 never havregryn
  • 1 neve solsikkefrø
  • 1 neve linfrø
  • 2 ts salt
  • (har i det siste begynt med en liten neve hakkede valnøtter i tillegg, bra smak!)
  • ½ fersk gjær
  • 5dl vann
  • 2 ss olivenolje
Tar det basic:
Gjær i vann, sammen med salt og olje, til dette har løst seg. (antar de fleste klarer å unngå å drepe gjær)
Tilsett så havregryn, så de to meltypene og frøene.
Ta en [sett inn redskap her] og rør dette sammen til ei klissen gugge.





La den klissne deigen heve i 45 minutt.
Smell dette så over i brødformer. Anbefaler sterkt teflon, muligens smurt i tillegg, prøv og feil. (ene forma mi MÅ smøres, elendig belegg, clas ohlson ftw?)
Edit: Eventuelt bare bruk bakepapir i forma.





Deiga stappes godt nedi og pokes nok så den fyller ut forma og glattes ut.
Sett formene i kald ovn, skru ovn på 50°C  og hold ut i 20 minutt
Etter 20 lange minutter økes temperatur til 200°C , steketid 45 kjappe minutt. 

Når tida er ute, velt straks brøda ut av forma.





Voila, nystekt brød!
Her i huset så skjærer jeg de i skiver og fryser de ned. Tar ut og hiver i brødrister ved behov, eller tar med på jobb/annet og de er ferdig tinet til lunsj.







13 kommentarer:

  1. sånn ca
    Krabbehydrata, prutein, fatso
    1 brød 1130g 384 98 59
    per 100g 34 9 5
    1 skive ca 55g 19 5 3

    SvarSlett
  2. Då teste eg ijen om eg får inn ein kommentar :)
    Gratla me blogg/matboka di ;)

    SvarSlett
  3. :) Spent på fortsettelsen ej da ;)
    ei på jobb som blei så overraska over at ej alltid baka brød, og ikkje kjøpe :P
    -Monicatk-

    SvarSlett
  4. Pent!:-)
    Skal def. prøves!

    SvarSlett
  5. Hohoi! Enda en blogger i familien. Grattis! Dissa ska ej prøve ut:)

    SvarSlett
  6. Jaså, du har kastet deg på spelt hysteriet.

    SvarSlett
  7. Kjenner desverre ikke til noe spelthysteri.
    Det va berre at brødet her metta så mykje meir enn de luftige butikkbrøda. Det kan godt vær at dette smake og mette like bra med vanlige meltypa, har berre aldri gadda å prøve.

    SvarSlett
  8. Kan ej bruke solsikkekjerner attistan for solsikkefrø? Fant ikkje frø..

    SvarSlett
  9. jauda, kjerner / frø, ekje d samma skiten da? :)

    SvarSlett
  10. Anakje, men da prøva oss det;)

    SvarSlett
  11. såg at d e d ej he sjøl. dama so he kjøpt. men jau, e samme greia :)

    SvarSlett
  12. Problemet med kjøpe brød er att de tilsettes gluten for å bli større, dermed blir hjemmelaget mer mettendes. Prøv gjerne litt rug i brødbakst, metter mer enn hvete og spelt og smaker digg. Bare unngå å bruke for mye rug, mer enn 40% så blir brødene vanskelig å få gode.

    SvarSlett
  13. Ja takk takk jan :)
    var litt av dette ej håpte på også, konstruktiv kritikk med nye forslag.
    har en heil masse brødoppskrifter ej har kommet over ej ska prøve.

    SvarSlett